CONFERÈNCIES

¿Humanizar las máquinas o maquinizar los humanos? Antropología frente a humanismo. [Humanitzar les màquines o maquinitzar els humans? Antropologia vers humanisme]

S'insisteix que les màquines han d'estar al servei de l'ésser humà i també es poden veure com una nova extensió de la persona com a ésser tècnic. Tot i això, les màquines s'estan separant del que és humà i necessitem reconstruir aquestes relacions. Els enfocaments humanistes, essencialment occidentals, que avaluen l'impacte de la tecnologia des d'una perspectiva ètica i de valors (o estimativa) s'ha de completar, per a Andrés Ortega, amb un enfocament antropològic i més global que serveixi de pont entre cultures diferents davant i en les màquines i les IAs i que l'entengui com una característica fonamental de l'evolució.
El liderazgo humanista e impacto de la inteligencia artificial [El lideratge humanista i impacte de la intel·ligència artificial]

La IA no només està qüestionant la naturalesa i el sentit del que genera, sinó que també posa en evidència transformacions en l'ordenació i el funcionament de les organitzacions. pròpies a partir de les observacions i experiències que visquin. D'alguna manera proposa un management humanista entroncat a la nostra cultura occidental, que entenguin les lògiques de l'impacte i les lògiques de l'enrenou utilitzant les noves eines que pot proporcionar la IA i transcendint-ne el significat.
AI and assessment [Avaluació i IA]

La IA ho canvia tot. Canvia la naturalesa mateixa del treball, així com per què, què i com aprenem. També canvia per què, què i com avaluem. Donald explicarà per què la IA s'ha convertit en una provocació a l'avaluació a l'educació i al lloc de treball. Ha exposat els punts febles d'una avaluació inadequada, en gran part basada en textos. Tanmateix, quan el veiem com el nostre amic i no el nostre enemic, la provocació esdevé un estímul útil per a la reflexió, el canvi i l'acció. Donald explicarà per què ha de canviar l'avaluació, amb exemples reals d'ús de la IA amb aprenents reals en institucions i organitzacions reals.
Sentido, utilidad y retos de los Congresos EDO [Sentit, utilitat i reptes dels Congresos EDO]

L'aportació respon a una demanda del Comitè científic sota la idea de revisar i retre comptes del sentit, les aportacions i l'impacte dels set congressos EDO realitzats en el període 2010-2023. Més enllà de l'estudi de les memòries de les diferents trobades científiques, presenta una anàlisi amb IA de les publicacions editades i dels resultats del qüestionari realitzat als participants sobre l'impacte dels congressos, cosa que permet aportar i contrastar amb altres autors alguns dels reptes a què haurien de respondre els propers esdeveniments que s'organitzin.